Lekkere receptjes ter ondersteuning van je mentale gezondheid (ja, voeding heeft effectief een invloed op je psyche!)

Ik deel hier mijn zelfbedachte recepten om je te inspireren. 

Romige soep met een bite

 

  • Rammenas (1 grote lange witte)
  • Uien (2)
  • Room (1 pakje)
  • Champignons
  • (platte) peterselie of ander groensel
  • Geraspte kaas (ik nam emmentaler)
  • Amandelschilfers (of iets gelijkaardigs van noten dat je lekker vindt)

 

  1. Snijd de rammenas en uien in groffe stukken
  2. Verhit een kookpot met voldoende boter/ghee/cocosolie 
  3. Bak de groenten aan en blijf geregeld roeren. De kunst van dit gerechtje is om ze echt een mooi kleurtje te geven alvorens er vocht bij te doen. Dit kan zeker 10 minuten duren. Het geeft dan zo'n goede gebakken smaak. 
  4. Voeg room toe en laat wat intrekken.
  5. De kruiding: voeg (zwarte) peper, zout en/of bouillon toe (ik ben geen fan van chemische bouillonblokjes maar deze zijn wel goedkoper dan kwalitatieve bouillon natuurlijk. Het is waar je zelf de grens trekt naar centjes en makkelijkheid toe).
  6. Voeg water toe tot het goed onder staat. Dit laten doorkoken en mixen.
  7. Bak de champignons in boter/ghee/cocosolie met wat peper en zout.
  8. Snijd de kruiden fijn.
  9. Rooster de amandelen in een pan zonder vet, de pan best niet te heet zetten en goed bij je amandelen blijven want dit brandt snel aan.
  10. Voor een gezellige tafel kan je de ‘toppings’ in kleine potjes doen of ineens de soep mooi dresseren met kaas, champignons, groen en amandelen.

 

Tip! 

Geschikte vetten om te verhitten bij het koken:

  • Dierlijke boter uit de koeling, geen plantaardige want die is even ongezond als frituurvet. Liefst nog van grasgevoederde koeien maar we zullen niet muggenziften 😉 het is een mythe dat je van boter dik wordt of een slechte cholesterol krijgt. 
  • Ghee. Dit is geklaarde boter. Het voordeel is dat je dit heel heet kunt laten worden om mee te bakken zonder dat het een ongezond transvet wordt. Het stinkt als de hel maar is super gezond. Een lekker stukje vlees of vis zou ik eerder in echte boter bakken maar voor gerechtjes met kruiden enz is ghee ideaal want je proeft er toch niets meer van.
  • Cocosolie. Ik bedoel hiermee niet de geurloze cocosolie want daar zijn alle goede dingen uit gehaald. Het is jammer genoeg de duurdere extra vierge cocosolie in het schap die we willen hebben. Je kunt ze vrij hoog verhitten en ze biedt alleen maar goeds. 

Vermijd alsjeblieft (!) van die chemische busjes margarine, zonnebloemolie, arachideolie, olijfolie,… dit richt meer schade aan dan je zou denken. Ja, ook olijfolie. Wanneer je deze te hoog verhit, begint deze haar goede eigenschappen te verliezen en zelfs toxisch te worden. Je kunt stellen dat dit kantelpunt is wanneer ze begint te roken of dampen. Bij koude bereidingen is ze uiteraard wel een aanrader, maar daarover later meer.